Maahanmuuton vaikutuksista vaasalaisten elämään

Viime päivinä on keskusteltu Palosaaren entisen koulurakennuksen palauttamisesta uudelleen kouluksi. Omalta osaltani kannatan tätä ehdotusta, niin kuin kannatan uusien koulujen pikaista rakentamista. Mutta onko se oikeasti enää mahdollista? Teemme valtuustossa päätöksiä, joiden seuraamukset saattavat suunnata elintasoamme alaspäin vielä vuosienkin jälkeen. Kaupunkimme eri hallinnoissa on vuosittaiset säästövelvoitteet suorastaan kestämättömät. Vapaa-ajan puolella jää säästövelvoitteiden vuoksi tänäkin talvena esimerkiksi luistinkaukaloilta ihan ne perusjäädyttämiset tekemättä, puhumattakaan lämpimistä pukukopeista – siis juuri ne asiat, jotka ovat olleet itsestäänselvyyksiä vuosikymmenien ajan. Sosiaali- ja terveyspuolella säästövelvoitteet ovat miljoonissa. Se kaikki on perusvaasalaisen hyvinvoinnista pois. Voisin jatkaa listaa, mutta toimikoon nämä nyt esimerkkeinä.

Vuosittain päätetään Vaasan valtuuston budjettikokouksessa seuraavan vuoden rahankäytöstä ja me perussuomalaiset olemme jo vuosikausia ihmetelleet muiden puolueiden ”maalaisjärkeä”, kun väitellään muutaman kymmenen tuhannen euron määrärahoista (yleensä koskien sitä pientä vaasalaista ja hänen hyvinvointiaan). Samassa kokouksessa kun tehdään miljoonien arvoiset esitykset kopauttamalla päätökset lähes hiljaisuudessa.
Viime budjettikokouksessa valtuusto teki jälleen vuosittaisen miljoonapäätöksen edelleenkin enemmistön voimalla. Se vaikutti vaasalaisten veronmaksajien kukkaroon tyhjentävällä tavalla. Valtuusto siis päätti taas ottaa jo noin 300 Vaasaan muutenkin tulevan (sisäisestä muutosta johtuvan) maahanmuuttajan lisäksi 40 pakolaista lisää.
Eli rautalangalla väännettynä:
Kun Vaasaan saapuu vuosittain noin 300 ulkomaalaistaustaista muuttajaa muista lähikunnista, se tarkoittaa vuositasolla vaasalaisten veronmaksajien kukkaron tyhjentymistä noin 12 miljoonalla eurolla ja koska he jäävät asumaan Vaasaan, niin summa suurenee suhteessa muuttajien vuosittaisella lisääntymisellä. Nyt puhun n. 300 maahanmuuttajasta, jotka Vaasan kaupunki ottaa huolehtiakseen, eikä saa valtiolta senttiäkään. Valtio korvaa ainoastaan sen kolme vuotta niistä 40 vuosittain otetusta, jonka jälkeen he siirtyvät täysmääräisesti vaasalaisen veronmaksajan elätettäväksi, koska kotouttaminen ei onnistu heidän vaasalaisen edunvalvojansa kertoessa heille, ettei työssä kannata käydä. Ruotsinkieliset lähikuntamme tekevät miljoonabisnestä ja me ollemme loppupeleissä olleet maksajina jo vuosia. Erään demarin kuuluisaksi tullut lausahdus ”me tienataan tällä” ei todellakaan koske Vaasaa.

Sote-puolen säästövelvoitteiden tuoma säästö hupenee kokonaisuudessaan maahanmuuttajien hyvinvoinnin edistämiseen mm. kalliiseen erikoissairaanhoitoon;
hammas- ja muista palveluhoidoista puhumattakaan. Jokainen, joka omistaa edes hitusen ”maalaisjärkeä” ymmärtää, että säästöt ovat vaasalaisten hyvinvoinnista pois, ei näiden uusvaasalaisten.

Jukka Mäkynen (ps)
kaupunginvaltuutettu

0 Kommenttia

Kommentoi kirjoitusta

Osallistu keskusteluun!
Se on ilmaista eikä tietoja kerätä mainostarkoituksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.