Nyt meni tunteisiin!

Tiistaina 13.11. oli Pohjalaisessa uutinen Vaasan valtuuston kokouksesta, jossa toimittajan raflaava otsikko: ”Pakolaisaihe kiihdytti tuttuun tapaan”.

Pakolaisaihe nostaa aina tunteet pintaan, kun siitä puhutaan budjetin yhteydessä. Ottamatta tässä kantaa muiden puheisiin, haluan tuoda esiin oman näkemykseni.

Etsin Vaasan kaupungin vuoden 2019 budjettiesityksestä kiintiöpakolaisten määrää, mutta oli erittäin hyvin piilotettu, kun en sitä löytänyt. Tiedustelin omassa puheenvuorossani määrää myös toimialajohtajalta, mutta vastausta en kuullut. Vihreitten edustaja mainitsi ja tiesi puheessaan kiintiöpakolaisten määrän olevan 20 henkilöä. Kuulostaa pieneltä määrältä – vai kuulostaako?

Väännetäänpä rautalangasta: Kiintiöpakolaiset tai pakolaisstatuksen saaneet henkilöt ovat kaksi eri asiaa. Suomi ottaa pakolaiskiintiön mukaan ihmisiä, jotka tarkkaan valitaan ja tuodaan esimerkiksi tänne Vaasaan. Valtio kustantaa heidän kulunsa täällä 4 vuotta, jonka jälkeen kulut maksaa kaupunki.

Sitten on toinen pakolaisryhmä, jotka ovat itse tulleet Suomeen ja saaneet pakolaisstatuksen. Valtio kustantaa heidän kulunsa 3 vuotta Suomessa, jonka jälkeen kulut maksaa se paikkakunta, minne pakolainen haluaa muuttaa. Tässä tapauksessa Vaasan kaupunki – eli me veronmaksajat.

Perussuomalaisten tiedossa kyllä on, että Vaasan kaupunkiin muuttaa spontaanisti 150–160 pakolaisstatuksen saanutta henkilöä vuodessa. Eli puhutaan vajaasta parista sadasta pakolaisesta vuosittain, joka on maalaisjärjellä ajateltuna iso määrä Vaasan kokoiselle kaupungille.

Oletuksena on, että aikuinen kiintiöpakolainen tai pakolaisstatuksen saanut kotoutuu 3–4 vuodessa ja siirtyy työelämään veronmaksajaksi. Näin siis teoriassa.

Totuus on kuitenkin toinen. Kotoutuminen, kielen ja ammatin oppiminen vie aikaa, eikä sitä yleensä tapahdu oletetussa ajassa, jos ollenkaan. Tämän vuoksi pakolaismaahanmuuton kustannukset ovat tällä hetkellä Vaasan veronmaksajille noin 10 miljoonaa euroa vuodessa ja suurenee vuosittain.

Onko se paljon vai vähän? Tuntuu, että monella poliitikolla ei ole hajuakaan millainen summa se on, koska taikaseinästähän se raha tulee ja veronkorotuksen jälkeen sitä taas riittää!

Ajatellaanpa taas maalaisjärjellä – mitä vaaditaan, että saadaan verokertymällä katettua tämä summa? Jos otetaan karkeasti yksityisen sektorin työntekijä, joka tienaa bruttona 2 500 euroa/kk ja veroprosentti 20,5. Tarvitaan yli 1 600 vaasalaista duunaria, jotta saadaan Vaasan haittamaahanmuuton kustannukset peitettyä verovaroilla.

Kuntasektorin ja valtion duunareita ei tässä voi ottaa huomioon, koska heiltä ei tule verokertymää, vaan heidän palkkansa maksetaan verovaroista.

Haittamaahanmuuton kustannuksia ei voi sivuuttaa olankohautuksella, kuten monet Vaasan valtuutetut tekevät vuodesta toiseen.

Joihinkin on pinttynyt sellainen käsitys, että meidän tehtävämme on pelastaa koko maailma, maksoi mitä maksoi. Esimerkiksi Afrikkaan ja muihin kehitysmaihin me suomalaiset olemme antaneet miljardeja kehitysapua vuosikymmeniä, eikä mikään juuri ole muuttunut, paitsi pakolaisten määrän räjähdysmäinen lisääntyminen.

Ilmastonmuutoksestakin on tullut poliittinen kysymys vaalien lähestyessä ja sille vaaditaan vaasalaisten veronmaksajien panostusta tuhansien eurojen edestä. Tämä on maalaisjärjellä ajateltuna vain pieru Saharassa ja turha kuluerä.

Uskon että parempiakin luonnonsuojelukeinoja on kuin aina se ikuinen verotaakan lisääminen meille suomalaisille!

Kun budjettikeskustelussa otettiin pakolaisaihe esiin, se ei ollut aiheetonta, jos pitää elää suu säkkiä myöten eikä korottaa veroja. Vaasalaisilla on muutakin käyttöä sille rahalle, mikä vuosittain laitetaan haittamaahanmuuttoon!

Voitaisiinko Vaasassakin jo aloittaa keskustelu maahanmuutosta järkevältä pohjalta, ettei menisi joillakin aina tunteisiin?

Keskusteluun kaipaan ennen kaikkea avoimuutta, vain siten voimme keskustella asioista niiden oikeilla nimillä. Se vain tuntuu olevan mahdotonta, koska on se “rasismia”.

Ja vastauksena erään valtuutetun kokouksessa esitettyyn kysymykseen ”Mitä yksi perussuomalainen maksaa yhteiskunnalle?” No veroja tietenkin!
Jukka Mäkynen (ps.)
Vaasa

0 Kommenttia

Kommentoi kirjoitusta

Osallistu keskusteluun!
Se on ilmaista eikä tietoja kerätä mainostarkoituksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.