Onko arkiturvallisuutemme uhattuna?

Tuskin keneltäkään ovat jääneet viimeaikaiset terroriteot ja niihin reagointi huomaamatta,sekä virallisten tahojen,että sosiaalisen median taholta. Myös kahvitaukokeskusteluissa on asiaa varmasti äimistelty ja kauhisteltu.

Lähes liikuttavan yksimielisesti kaikki tuntuvat hymisevän ”ei meillä kotisuomessa”-hymniä.Mutta mitäs jos se ei olekaan niin kiveen kirjoitettua?

Terroritekojen vaikutus ei ole pelkästään veriteoissa,eihän nyt tokikaan,ei. Terrorismin tarkoitus on terrorisoida,siis levittää pelkoa ja epävarmuutta. Mitäs jos joillekin kansanosille näitten rikollisten teot ja tekojen seuraamukset näyttäytyvät erilaisessa valossa?

Nostanpa kissan pöydälle.

En pidä ollenkaan mahdottomana,että Oulun kirvesmurhien laukaisijana toimi nimenomaan Pariisin terroritekojen näyttävä uutisointi ja ihmisten kasvoilta paistava järkytys.
Oulun maahanmuuttajamiestä on jo ehditty leimata mielisairaaksi ja syrjäytyneeksi ja ties miksi.Auttaako diaknoosien pähkäily tekojen analysoinnissa muutakuin turvarieputasolla?Luonnollisesti kyseinen tapaus oli niinsanotusti ”päsähtänyt” eikä siis ole yleistettävissä…

Mutta kun se on tapahtunut kerran,se voi ja tulee tapahtumaan useamminkin…Kun joku muukin syrjäytyneeksi ja sorretuksi itsensä kokeva haluaa herättää peruskansalaisissa pelkoa ja kauhua.
Eihän väkivaltakäytös ole syntyperästä tai kulttuurista lähtöisin,”päsähtäneitä” on kaikilla.Mutta kuoliaaksi-vaiettu vaikkakin hyvin -tiedetty tosiasia on se, että maahanmuuttaja-taustaisen minäkuva ja väkivallan käsittely eroaa huomattavasti Suomalaisesta tapakulttuurista.Tämä näkyy parhaiten Järjestyksenvalvojien kohtaamissa tilanteissa.Poliisit,vartijat,portsarit ovat suorastaan helisemässä.

Siinä missä Suomalainen arvostaa ja uskoo (vaikka vastaan väitellenkin ) rauhallista ja rakentavaa kohtelua,kokee maahanmuuttaja kohteliaisuuden heikkoutena ja vetää tilanteen ja piponsa yhä kireämmälle…aina tilanteen kärjistymiseen asti…
Jossa niissäkin on suuria eroja. Maahanmuuttajalle on luontaista käytöstä soittaa kavereita avukseen…Reilukerho 15 vastaan 2 on näet heille ihan mukava lähtökohta. Myös erilaisten astaloitten käyttö apuvälineinä on heille tullut selkärankaan jo ensimmäisien äidinmaitotippojen myötä.Eli,kynnys käyttää on erittäin matala…

Täällä Vaasassakin öisillä kaduilla liikkuu mamu-taustainen nuorimiesjoukko,joka vetelee vastaantulijoita huvikseen turpaan, Sanktiot eivät merkitse heille mitään ja käskyille he nauravat..ellei he sitten itse saa yllättäen kuononpäähän…silloin kyllä tiedetään mistä nyyhkytellen apua haetaan…ja korvauksia.Hyvin on mennyt opetus (kuka? )perille..
Tilanne on tällä hetkellä vielä suurinpiirtein hallussa,mutta erittäin kiikkerä. Turva-alan ammattilaisten työtaakka on kohtuuton mutta vielä hoidettavissa.Miten on lähitulevaisuudessa? On selkeästi havaittavissa huvimellakoinnin lisääntyneen kaduillamme. ilmiö joka rapauttaa turvallisuuttamme entisestään. Tässä ilmapiirissä nuoret maahanmuuttajat liukuu helposti tilaan,jossa he ovat helppoa riistaa terroristivärvääjille. Ja jos lähtevät taistelemaan,niin palattuaan ovat suoranaisia sankareita nuoremmilleen…

Tähän on puututtava ajoissa.

Aluksi,ainaisen ymmärtämisen sijaan on päästettävä vahtikoirien liekaa löysemmälle. Poliisin,vartijoiden ja järjestyksenvalvojien toiminnalle täytyy antaa se tila jonka he tarvitsevat…Monet varmasti muistavat sen Youtube-klassikon,jossa Poliisipartiot yrittävät taltuttaa Virolaista sienenmyyjää…Koko tilanne olisi ollut hoidettavissa yhdellä partiolla ja tilannetajuisella käytöksellä. Kultturierojen hyväksymisellä,tajuamisella ja soveltamisella…Joka voi näyttää suvakki-sivustakatsojalle karkealta,mutta toimii, lähettäen samalla viestin, ja hyvin vähillä toimilla nostaa sekä kansalaisturvallisuutta,että turva-alan työntekijöiden toimintamahdollisuutta.

0 Kommenttia

Kommentoi kirjoitusta

Osallistu keskusteluun!
Se on ilmaista eikä tietoja kerätä mainostarkoituksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.