Suomalaista tukirahaa valuu järjestelmällisesti ulkomaille

Suomi antaa kehitysapua tänä vuonna miljardin verran, josta noin 600 miljoonaa on varsinaista rahallista kehitysapua ulkomaille ja siellä oleville avustusjärjestöille. Rahaa jaetaan kehitysmaihin erilaisiin projekteihin, itäiseen Afrikkaan, Afganistaniin ja muutamaan Kaukoidän maiden tarpeisiin.
Itse olen sitä mieltä, tietotaidon ja materiaalin vienti kehitysmaihin on parempi vaihtoehto, kuin suoranaisen rahan antaminen kehitysapuna. Jos kehitysapurahojen valvonta on heikkoa, vaarana on, että suuri osa rahasta valuu korruptioon, valtaapitävien taskuihin tai muun rikkaan eliitin elintasoon, eikä kanavoidu niille kohteille joihin se olisi tarkoitettu. Kehitysapu on vaurastuttanut lähinnä kehitysmaiden eliittiä ja vaatimukset ovat kasvaneet sen myötä. Lisärahantarpeeseen käytetään hyödyksi pakolaisjärjestelmää. Länsimaihin virtaa turvapaikanhakijoita nauttimaan rahallisesta sosiaaliturvasta, josta riittää rahaa kotimaahan lähetettäväksi.
– Olen jo vuosia sitten huomannut, että tämä toiminta näyttää toimivan ja kukoistaa Suomessa!

Rahaa siirtyy ulkomaille miljoonia

Meillä Suomessa on erittäin avokätinen sosiaaliturva, josta näyttää riittävän runsaasti kotiin lähetettävää. Ulkomaalainen voi lähettää esimerkiksi 100 euroa kuukaudessa kotimaahansa, jolla koko suku elää melko hulppeasti. Lain mukaan sosiaaliturvaa EI ole tarkoitettu kotimaassa olevien sukulaisten tai muiden elättämiseen, silti tätä tapahtuu laajamittaisesti ja systemaattisesti, viranomaisten siihen juurikaan puuttumatta. Tämä johtuu pääosin siitä, että ”tietty taho” pitää tätä toimintaa osana kehitysapua, joka menee suoraan ilman välikäsiä avun tarvitsijoille. Haluankin kysyä, mistä tiedämme meneekö raha omalle perheelle vai jollekin terroristijärjestölle? Emme käytännössä mistään!
Yritin tehdä selvitystyötä siitä, paljonko suomalaisten jakamaa toimeentulorahaa siirtyy ulkomaille ja otin kohteeksi yhden suurimman potin saajista – Somalian.
Helsingissä on Dahabshiil Money Transfer and Exchange Oy:n toimipiste, jonka liikevaihto muodostuu rahansiirtopalkkioista. Vuonna 2017 liikevaihto oli 71.076 euroa (vuoden 2018 tilinpäätöstä ei vielä ollut saatavilla). Dahabshiilin palkkio 100 euron siirrosta on 6 euroa. Liikevaihdon perusteella siirrettävän rahan määrä olisi ollut yli miljoona euroa (1.184.600 eur), josta suurin osa meni Somaliaan. Suomeen suhteutettuna tämän rahan ostovoima Somaliassa on 15-20 kertainen.
Ulkomaille rahaa välittävät monet muutkin, kuten Western Union, MoneyGram, erilaiset kansalaisjärjestöt ja moskeijat. Lisäksi käteistä rahaa jaetaan paljon pakolaisille, vaikka vähitellen ollaan siirtymässä maksukorttijärjestelmään. Käteisen vuoksi on mahdotonta tietää paljonko rahaa todellisuudessa kulkeutuu ulkomaille, sen voi vain varovasti arvioida. CIA:n Factbookin mukaan rahalähetykset eri maista Somaliaan ovat noin 1,6 miljardia dollaria vuodessa. Somalian bruttokansantuote puolestaan oli noin 2,4 miljardia dollaria. Fingo ry:n mukaan jopa 40 prosenttia Somaliassa asuvien toimeentulo on rahalähetyksistä riippuvainen.
Somaleita tai somaliaa äidinkielenään puhuvia on Suomessa noin 20.000. Saamieni tietojen perusteella, jokainen somali (lapset mukaan lukien) lähettää keskimäärin 30 euroa kotimaahansa kuukaudessa. Tämä tarkoittaa 600.000 euroa kuukaudessa ja 7,2 miljoonaa euroa vuodessa. Jos somalien työllisyysaste on vain 20 %, voidaan laskea karkeasti, että Kelan jakamia rahoja lähtee joka vuosi noin 5,7 miljoonaa pelkästään somalitaustaisten taholta.
Keskustelu somalialaisten rahalähetyksistä on paitsi hyvin ajankohtainen myös tulenarka aihe. Kun ei varmuudella tiedetä kenelle rahalähetykset menevät, monet pankit ympäri maailmaa ovat sulkeneet rahanlähetystilit Somaliaan, esim. Nordea Suomessa.

Roskiksesta löytyneet kuitit ovat karua luettavaa

Nimetön henkilö oli jättänyt oveni taakse muovipussillisen kuitteja, jotka Suomen länsirannikon kaupungissa asunut ulkomaalainen oli heittänyt roskikseen muuttaessaan takaisin kotimaahansa. Olen näitä kuitteja säilyttänyt itselläni jonkin aikaa ja vasta nyt ajattelin laittaa asian julkiseksi, koska henkilö ei enää asu Suomessa. Kuitteja oli valtavasti ja suurin osa Western Unionin, jonka kautta rahaa on lähetetty. Tiliotteista ja muista papereista kävi ilmi, että kyseinen henkilö on ollut työtön ja asunut vuokratalossa, jonka vuokrasta 70% maksoi KELA. Lisäksi hänellä oli pihassa kaksi autopaikkaa ja seitsemän pankin tallelokeroa. Kolmen vuoden aikana oli siirretty rahaa erilaisia summia 100 ja 1000 euron väliltä kuukaudessa. Parhaimpana vuonna rahaa siirtyi yhteensä n. 12.000 euroa ulkomaille. Kuinka yksinäisellä työttömällä on tällaiseen varaa? Haluaisin kuulla hyvän selityksen viranomaisilta ja Kelalta tähän!

Päättäjät ja viranomaiset ovat syyllisiä

Pakolaisia ei voida rahansiirtotoiminnasta syyttää, vaan he käyttävät meidän lepsua valvontaamme ja sosiaaliturvaa hyväksi, koska se sallitaan heille. Syyllisiä ovat meidän unelmakuplassa elävät idealistit, jotka vaikuttavat päättävissä elimissä sallien tällaisen toiminnan. EU tai jokin ulkoinen taho ei voi sanella meille ohjeita omien rahojemme käytöstä, vai olemmeko tosiaan niin tyhmiä, että annamme sen tehdä? Asenteissa täytyy tapahtua muutos, koska emme voi toimia koko maailman sosiaalitoimistona! Elämme jo nyt velkarahalla ja lisää otetaan, siksi tähän rahansiirtotoimintaan pitää saada stoppi ja valvonta. Valvotaanhan suomalaistenkin rahaliikennettä äärettömän tarkasti, miksi ei sitten ulkomaalaisten?
Meillä on liian hyväntahtoinen ja naiivi suhtautuminen tähän asiaan. Suomalaisten sinisilmäisyys on ulkomailla melkoinen vitsi. Ja hemmetin kallis vitsi onkin! ”Kurpitsavaunutarinat” tuntuvat uppoavan ihan poliittista johtoa myöten. Kun turvapaikkaturismia mainostavat rikolliset tahot kertovat, että Suomessa saa ilmaisen elannon lisäksi rahaa mitään tekemättä ja enemmän palkkaa kuin Afrikassa, saa se ihmiset liikkeelle. Lisäksi tämä uusi hallituksen lupaama 5000 euron kotiinpaluuraha lisää rahaliikennettä ulkomaille ja houkuttaa turvapaikkaturisteja lisää!
Ei tässä suomalaisessa sinisilmäisessä järjenköyhyydessä jaksa enää muuta sanoa kuin lainata Simo Salmisen aikoinaan esittämää rotestilaulua: ”Se se vaan on sillä lailla, että tässäki maassa on sitä paljon mälsää … kyllä olis nuijalla töitä!”

Jukka Mäkynen
Kansanedustajaehdokas (PS)
Vaasan vaalipiiri

– – –
LÄHTEET:
MOT-ohjelma: ”Suomen kehitysapua katosi korruptioon Sambiassa”
Anna Katariina Rundgren: ”Kahden maan välissä, 2013”
Dahabshiil / Yritystieto
Ulkoministeriö

rahansiirto

Oveni taakse oli jätetty muovikassillinen paperinkeräysroskiksesta löytyneitä kuitteja, jotka todistavat millaisia summia siirtyy jatkuvasti ulkomaille.

0 Kommenttia

Kommentoi kirjoitusta

Osallistu keskusteluun!
Se on ilmaista eikä tietoja kerätä mainostarkoituksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.