Väheksytäänkö homeongelmaa tietoisesti?

Muistan kuin eilisen päivän asuessamme 90-luvun alussa kaupungin vuokrakiinteistössä,  jossa oli selvästi nähtävissä homeongelma. Seinät olivat noin 80 cm lattiasta ylöspäin muuttuneet vihertäväksi ja ”mentoli” tuoksui koko asunnossa.Sitä sitten ihmettelivät naapureiden lisäksi jokainen, joka kylässä kävi. Poika sairastui asunnossa astmaan ja lääke/ lääkärimenot sen mukaiset. Sairauskierre oli valmis. Vuokranantajan edustaja  kummeksui meitä asukkaita ja  suorastaan kehoitti hakeutumaan psykiatriseen hoitoon, koska mitään ongelmaa ei muka ollut. Kävivät kuitenkin maalaamassa seinät ja abradacabra…kaikki oli taas hyvin! Kun muutimme pois, pojan tervehtyminen alkoi.

Mikä on muuttunut noista ajoista? Ei juuri mikään. Kunnat väheksyvät asukkaiden hätää ja varsinkin yleisissä tiloissa, esim. kouluissa home on valtakunnallinen ongelma. Ja kun tämä ongelma tulee kotiin sairastuneiden lasten kautta, se aiheuttaa perheelle todellista hätää vuosikausiksi, jopa lapsen loppuelämäksi. 

Suurin ongelma on kuntien talous ja myös usein virkaatekevien ihmisten väheksyvä asenne. Jokaisella koulurakennuksella on elinkaari, joka pitää aina ottaa huomioon rakenteita tutkittaessa. Monet koulut rakennettiin 70- luvulla ns. väliaikaisiksi kouluiksi helpottamaan lisääntyvää koulutarvetta ja niiden elinkaari oli suunniteltu jo silloin vain noin 20-25 vuodeksi. Mutta kyseisissä kouluissa opetetaan vieläkin, vaikka jopa opettajat tiedostavat ongelman ( mutta pelkäävät puhua asiasta julkisesti) ja siirtyvät mahdollisuuksien mukaan muihin kouluihin opettamaan. Lapsi ei ymmärrä valittaa ja vanhempia lepytetään sisäilmatarkastuksilla, joita on tehnyt kuntien virkamiehistä kootut ”työryhmät”,  eikä  puolueettomat ammattilaiset. 

Mikä sitten mättää jopa uudisrakentamisessa?

Kuntien rakennusvalvonnat ovat siirtäneet vastuun rakentajan harteille ja nykyään  rakentaja joutuu hankkimaan oman valvojan työmaalle, joka toimii yleensä yksityisyrittäjänä. Valvonnan taso vaihtelee, toiset valvovat esimerkillisesti ja toiset vähän sinnepäin. Jos jossain vaiheessa ilmaantuu suurempi ongelma, voi yrityksen pistää konkurssiin ja jatkaa toisella yrityksellä… 

Rakennusalan ammattilaisena olen henkilökohtaisesti nähnyt, kuinka jo puolivuotta asutussa huoneistossa on tullut ”vesivahinko” kattona olevaan ontelolaattaan tehdystä reiästä. Tätä teettää mm. talvirakentaminen ilman asianmukaista suojaamista, sekä kiire aikataulutus rakennusliikkeiden parempien voittojen takia.

Mitä voidaan tehdä?

Onko mahdollista, että kuntien uudet koulut/rakennukset tehdään kerralla kunnolla. Panostetaan Suomalaiseen ammattitaitoon ja suunnitteluun. Väitän, että lopputulos tulee paljon halvemmaksi kuin se, että korjataan virheitä vielä vuosia myöhemmin. Kansanterveydellisestikin on parempi rakentaa ihmistä ajatellen, eikä vain voittoja.

Homeongelmat täytyy ottaa valtakunnalliseen tarkastukseen ja kartoittaa mahdollisimman nopeasti. Asunnot ja julkiset rakennukset, joissa epäillään homevaurioita, on tutkittava puolueettomasti ja ryhtyä viipymättä toimenpiteisiin. Tuntuu, että lapsiamme ei arvosteta ihmisinä rahan edessä, vaikka he ovat meidän vanhuutemme turva. Kun homeongelmia vähätellään, tehdään itsellemme karhun palvelus.

 

Jukka Mäkynen, isä ja paappa

Kansanedustajaehdokas PS

1 Kommentti
  1. Riitta
    Riitta says:

    Hyvä Jukka! Aihe on todellakin ajankohtainen ja koskettaa ympäri Suomen! Homeongelmat sairastuttavat ja pahimmillaan vievät ihmisiltä työkyvyn. On erittäin tärkeää ymmärtää, ettei vanhat kiinteistöt kestä määräänsä enempää peruskorjauksia. Kunnat eivät kuitenkaan yksin selviä suurista veloista ja valtion tulisi ryhtyä tukemaan taloudellisesti kuntia, että homekoulut ja -laitokset saadaan pois ja uutta tilalle. Kansanterveydellisesti erittäin tärkeä asia! Kiitos kirjoituksestasi!

    Vastaa

Kommentoi kirjoitusta

Osallistu keskusteluun!
Se on ilmaista eikä tietoja kerätä mainostarkoituksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.